In deze sectie kunt u de lessen voor groep 1/2 vinden. Er is per les beschreven wat de activiteit inhoudt, welke materialen er nodig zijn en hoeveel tijd de les in beslag zal nemen.
Les 1
Benodigdheden
- Uithangborden (echte of plaatjes)
- Blinddoeken
- Als er geen echt uithangbord is: vormen die uithangborden kunnen hebben.
Beginsituatie
Bij het ontwerpen van deze les is ervan uit gegaan dat de leerlingen nog niet precies weten wat het woord ‘uithangbord’ inhoud. Er is daarnaast vanuit gegaan dat de leerlingen bekend zijn met de basisvormen (vierkant, cirkel, rechthoek, driehoek) en dat de leerlingen zich bewust zijn van het verschil tussen dag en nacht.
Lesdoelen:
- Aan het einde van de les kunnen de leerlingen benoemen en beschrijven wat een uithangbord is.
- Aan het einde van de les kunnen de leerlingen door gebruik van hun zintuigen vormen herkennen.
- Aan het einde van de les kunnen de leerlingen het contrast aangeven tussen uithangborden overdag en ’s nachts.
Tijdsduur: Voor deze les moet ongeveer twintig minuten worden ingepland.
Activiteit
Verkenning: Bespreek met de kinderen wat voor vormen ze kennen. Belangrijk hierbij is dat de connectie wordt gelegd tussen de naam en de kenmerken van de vorm.
Experiment: Een van de leerlingen krijgt een blinddoek voor. Vervolgens laat u het kind voelen aan een uithangbord (of een ander voorwerp dat een vergelijkbare vorm heeft). Het is de bedoeling dat de leerlingen op deze manier in aanraking komen met verschillende vormen en dat ze oefenen deze te herkennen. Daarom is het belangrijk dat er met de leerlingen wordt besproken welke vorm ze denken te voelen en waarom ze dat denken.
Concluderen: Vervolgens kunnen ze dan een conclusie trekken over wat het voorwerp zou kunnen zijn. Laat een paar andere leerlingen deze opdracht vervolgens ook doen, weliswaar met andere vormen.
Verdieping Bespreek daarna wat alle voorwerpen zijn, een uithangbord. Vraag de leerlingen of ze weten wat een uithangbord precies is, waar het voor gebruikt wordt en waar je ze zou kunnen tegenkomen. Vervolgens wordt de connectie gemaakt met het verschil tussen dag en nacht. Vraag de leerlingen wat het verschil ook al weer was en stel ze de vraag of ze dan denken dat je het uithangbord ook in het donker kunt zien.
Afsluiting: Bij deze groepsactiviteit is het belangrijk om de leerlingen verschillende plaatje te laten zien van uithangborden. Het beste zou zijn om een echt uithangbord de klas in te halen. Ter afsluiting kan dan ook aan de leerlingen worden gevraagd of ze één van de uithangborden van de plaatjes wel eens in het echt hebben gezien.
Differentiatie
Als de leerlingen het moeilijk vinden antwoord te geven op deze vraag, neem ze dan mee naar een donkere plek. Dit kan een hoek zijn waar het donker gemaakt kan worden, of een apart speellokaal. Dit is afhankelijk van de school. Stel de leerlingen dan in het donker nogmaals dezelfde vraag: kun je het uithangbord ook zien in het donker? Bedenk vervolgens gezamenlijk hoe je ervoor zou kunnen zorgen dat je hem toch kunt zien.
Les 2
Benodigdheden;
- Extra begeleiders
- Zoekkaarten (deze zijn te vinden in het leerlinggedeelte)
- Het winkelcentrum met uithangborden (of een andere plek waar uithangborden te vinden zijn.)
- Snoer voor fotocamera of mobiele telefoon
- Mobiele telefoon of camera.
Tijd: ongeveer 20 minuten buiten en een 15 minuten nabespreking.
Lesdoel:
- Aan het einde van de les kunnen de leerlingen de vormen van uithangborden herkennen
- Aan het einde van de les kunnen de leerlingen beschrijven waar ze uithangborden kunnen vinden.
Beginsituatie
Bij het ontwerpen van deze les is ervan uitgegaan dat de leerlingen verschillende basisvormen kennen. Daarnaast is ervan uitgegaan dat leerlingen overeenkomsten tussen een plaatje en iets dat ze in het echt zien kunnen herkennen.
Activiteit
Confrontatie. Begin deze les met een kleine terugblik naar de vorige les. Bespreek wat er in de vorige les allemaal gebeurd is. Het is met name belangrijk dat er nogmaals herhaald wordt wat een uithangbord precies is, zodat de leerlingen teruggetrokken worden in het onderwerp.
Uitleg van het experiment. Je gaat naar het winkelcentrum!. Ieder groepje krijgt twee zoekkaarten mee. Hierop staan vormen die de leerlingen moeten gaan zoeken in het winkelcentrum. Hoeveel van dezelfde vormen kunnen ze vinden? Maak hier een foto van! Het is de bedoeling dat de leerlingen alle vormen die op hun zoekkaart staan proberen te vinden.
Uitvoeren experiment. In het winkelcentrum wordt de klas opgedeeld in kleine groepjes (4 à 5 leerlingen). Ieder groepje heeft een eigen begeleider, zodat de leerlingen niet alleen in het winkelcentrum hoeven rond te lopen.
Presenteren van de resultaten. Vervolgens gaat iedereen terug naar de klas en wordt er klassikaal besproken welke vormen iedereen heeft gezien. Ieder groepje benoemt eerst welke vormen er op de zoekkaart stonden. Hiervoor kunnen de foto’s die tijdens de zoektocht gemaakt zijn, gebuikt worden.
Verdieping. Bespreek waar je net bent geweest en of de leerlingen een idee hebben of uithangborden ook op een andere plek gevonden kunnen worden en zo ja, waar? Bespreek eventueel ook of de leerlingen weten waarom er uithangborden gebruikt worden.
Differentiatie
Binnen deze les kan er op twee manieren worden gedifferentieerd, beide op basis van niveau. Bij de zoektocht in het winkelcentrum kunnen leerlingen die dit aan kunnen bij elkaar in het groepje worden gezet. Dit groepje kan dan een zoekkaart meekrijgen waar andere vormen op staan dan de basisvormen, zoals een zeshoek of een vlieger.
Daarnaast kunnen bij de verdieping de sterkere leerlingen worden gevraag uit te leggen aan hun klasgenoten waar je uithangborden kunt vinden en waar uithangborden voor kunnen worden gebruikt.
Les 3
Benodigdheden:
- Verschillende materialen: glas (bv. wijnglas of vaas), hout (bv. plank), metaal, plastic (bv. plastic fles of tas).
- Tekenpapier
- Kleurpotloden
- Plaatjes van uithangborden (te vinden in de zijbalk of als PowerPoint presentatie).
- Gereedschap: schaar, hamer, schroevendraaier.
Tijd: ongeveer 45 minuten. Tien minuten bespreken en ongeveer dertig minuten maken.
Beginsituatie
Bij het ontwerpen van deze les is ervan uitgegaan dat leerlingen de vaardigheid hebben om zelf een tekening te maken. Daarnaast hoeven de leerlingen nog niet te beschikken over kennis over verschillende materialen en gereedschappen. Er wordt wel verwacht dat de leerlingen inmiddels weten wat een uithangbord is.
Lesdoel:
- Aan het einde van de les kunnen de leerlingen verschillende materialen benoemen.
- Aan het einde van de les kunnen de leerlingen verschillende materialen met elkaar vergelijken.
- Aan het einde van de les hebben de leerlingen hun eigen uithangbord ontworpen.
Activiteit
Verkenning: In de klas zijn verschillende materialen aanwezig. Deze materialen zouden gebruikt kunnen worden in een uithangbord. De leerlingen mogen eerst een beetje voelen aan de materialen en ze goed bestuderen. Daarna wordt er besproken wat voor materiaal het is en wat de eigenschappen van de materialen zijn. Daarnaast wordt er aan de leerlingen gevraagd of ze een materiaal herkennen uit hun eigen leefomgeving. Omdat ieder materiaal zo zijn eigen eigenschappen heeft, worden er ook verschillende gereedschappen gebruikt. In de klas is een aantal stukken gereedschap aanwezig. De leerlingen maken dan met elkaar een indeling welk gereedschap bij welk materiaal hoort.
Uitleg opdracht. De leerlingen gaan een uithangbord maken. Ze kiezen hiervoor allemaal een vorm die ze gezien hebben in een van de vorige lessen. Ze mogen het uithangbord zo mooi mogelijk maken. Ze tekenen deze op een wit A4. De leerkracht stimuleert de leerlingen na te denken over de materialen waar het uithangbord van gemaakt zou kunnen worden.
Ontwerpen. Tijdens het ontwerpen staan verschillende voorbeelden van uithangborden op het bord.
Presenteren van de resultaten. Als afsluiting wordt er een soort expositie gedaan van alle ontwerpen. De leerlingen laten hun ontwerp bij hun plek liggen en lopen vervolgens met de handen op de rug langs de ontwerpen van anderen. Hierna gaat iedereen op zijn of haar plek zitten en mogen er twee of drie leerlingen kort vertellen wat ze hebben gezien en wat ze mooi of bijzonder vonden.
Differentiatie
In deze les kan met name worden gedifferentieerd op basis van tempo. Als leerlingen klaar zijn met het ontwerpen van hun uithangbord en ze hebben ook bedacht welke materialen ze zouden gebruiken, kunnen ze of proberen de materialen naast hun tekening te schrijven als ze dan al kunnen, of ze mogen de materialen die ze willen gebruiken op hun tekening plakken .
Maak jouw eigen website met JouwWeb