In deze sectie kunt u de lessen voor groep 1/2 vinden. Er is per les beschreven wat de activiteit inhoudt, welke materialen er nodig zijn en hoeveel tijd de les in beslag zal nemen. 

 

Les 1

 Benodigdheden :

  • Winkelcentrum
  • Werkbladen (werkbladen zijn te vinden in de zijbalk of in het leerlinggedeelte)
  • Pennen
  • extra begeleiders
  • Digibord

 

Beginsituatie van de leerlingen

Bij het ontwerpen van deze les wordt van de leerlingen verwacht dat ze een uithangbord herkennen. Daarnaast wordt verwacht dat leerlingen verschillende vormen kunnen benoemen, zoals vierkant of rond etc. en dat ze weten dat er verschillende materialen bestaan en deze kunnen benoemen.

 

Lesdoelen:

  • Aan het einde van de les kunnen de leerlingen twee uithangborden met elkaar vergelijken op basis van vorm, kleur en materiaal.
  • Aan het einde van de les kunnen de leerlingen verschillen beschrijven tussen winkels.

 

Tijdsduur: Voor deze les is ongeveer 45 minuten. Ongeveer 30 minuten buiten en 15 binnen.

 

Activiteit

Confrontatie. Als begin van deze les krijgen de leerlingen op het digibord een paar plaatjes van uithangborden te zien. Vervolgens bespreekt de leerkracht met de leerlingen of ze weten wat het zijn en waar je deze objecten van zou kunnen maken. Maak je ze van metaal? Of misschien van plastic? Vraag ook of ze kunnen bedenken waar je deze objecten zou kunnen vinden. De leerlingen zullen verschillende plaatsen noemen waar uithangborden terug te vinden zijn. Leg de leerlingen vervolgens de vraag voor of al deze plekken ook dezelfde uithangborden gebruiken.

Uitleg experiment. De leerkracht legt de leerlingen uit dat ze naar het winkelcentrum gaan. In groepjes zullen ze daar verschillende uithangborden en de winkels waar ze hangen gaan vergelijken. Ze krijgen hiervoor een werkblad mee. Op dit werkblad staan drie verschillende winkels. De leerlingen gaan in het winkelcentrum op zoek naar de winkels. Per winkel beantwoorden ze op hun werkblad welke vorm het uithangbord van de winkel heeft, welke kleuren en van welk materiaal het uithangbord is gemaakt. Daarnaast kijken ze ook naar het type winkel. Wat voor spullen kun je er kopen? Zou het een dure winkel zijn? Wat voor kleuren zie je in de winkel?

Uitvoeren experiment. De leerlingen gaan in groepjes van ongeveer vier leerlingen samen met een begeleider naar het winkelcentrum. Iedere leerling krijgt een werkblad mee.

Bespreken resultaten. In deze fase van de les, zijn de leerlingen weer terug in de klas. De verschillende groepjes mogen allemaal even kort vertellen wat ze gezien hebben. Ze delen eigenlijk hun antwoorden van hun werkblad.

Verdieping. De leerkracht legt aan de leerlingen uit dat winkels vaak verschillende vormen en kleuren gebruiken voor hun uithangbord, zodat mensen hun winkel kunnen herkennen aan het uithangbord. De leerkracht zou op het digibord een paar logo’s of uithangborden van winkels kunnen laten zien om te kijken of de leerlingen herkennen van wat voor winkel deze is. Daarnaast wordt ook met de leerlingen besproken hoe je een winkel kun typeren aan de hand van de etalage. Gebruik hierbij de waarnemingen die leerlingen hebben gezien in het winkelcentrum. Waarom denk je dat deze winkel duur lijkt? Waarom zou de etalage er zo uit zien? De focus hierbij ligt op wat er belangrijk is in een etalage, bijvoorbeeld dat alle voorwerpen te zien zijn en dat de etalage laat zien hoe de rest van de winkel eruit ziet.

 

Differentiatie

Bij deze les kan worden gedifferentieerd in de moeilijkheid van de vragen op het werkblad. Op het werkblad staan sterretjes vragen. Deze vragen zijn meer denkvragen in plaats van waarneem vragen. De leerlingen die snel zijn met het waarnemen, kunnen deze vragen proberen. Op deze manier denken de leerlingen ook al na over de functie van alles wat ze zien. Dit wordt ook besproken in de verdieping van de les.

 

Les 2

Benodigdheden

  • Foto’s van uithangborden uit het verleden en uit het heden (zie PowerPoint presentatie in de zijbalk)
  • Whiteboard met markers
  • Teken papier
  • Kleurpotloden

 

Beginsituatie Leerlingen

Bij het ontwerpen van deze les is ervan uitgegaan dat leerlingen weten waar een uithangbord voor dient. Ook dienen de leerlingen het verschil tussen vroeger en nu te weten. Verder is ervan uitgegaan dat de leerlingen kunnen lezen.

 

Lesdoelen:

  • Aan het einde van de les kunnen de leerlingen uithangborden van vroeger en nu vergelijken.
  • Aan het einde van de les kunnen de leerlingen verschillen tussen vroeger en nu benoemen.
  • Aan het einde van de les hebben de leerlingen een uithangbord ontworpen.

 

Tijdsduur: Voor deze les moet ongeveer 25 minuten voor het klassikale gedeelte worden gerekend en 20 minuten voor het ontwerpen van het uithangbord.

 

Activiteit

Confrontatie. In deze beginnende fase van de les wordt kort teruggevraagd wat er in de vorige les allemaal is gedaan. De leerkracht vraagt of de leerlingen nog dingen kunnen noemen die ze hebben gezien. Dan wordt meteen de overstap gemaakt naar vroeger. Vraag de leerlingen of uithangborden er altijd al hetzelfde hebben uitgezien.

Verkenning. De leerlingen krijgen een aantal foto’s te zien via het digibord. Hierbij wordt eerst gekeken welke foto het oudste zou kunnen zijn. Vraag de leerlingen hierbij waarom ze denken dat een foto wel of niet oud is. Leg de leerlingen hierna de vraag voor welke verschillen er zijn tussen oude en nieuwe uithangborden. De leerlingen krijgen in groepjes een foto van een oud en van een nieuw uithangbord. Op deze foto gaan ze de verschillen zoeken.

Uitvoeren experiment. De leerlingen zijn op zoek naar verschillen tussen oude en nieuwe uithangborden. Loop langs de groepjes om te kijken of ze niet vastlopen.

Verdieping. Welke verschillen tussen de uithangborden hebben de leerlingen kunnen vinden? Maak hierbij een schema met kenmerken tussen een oud en een modern uithangbord. Ga daarna in op verschillen die jij als leerkracht wel hebt gezien en de leerlingen hebben gemist. Vul deze ook in het schema in. Ga ook in op vragen die bij de leerlingen opkomen over verschillen tussen oude en nieuwe uithangborden.

Ontwerpen. Leg de leerlingen uit dat ze in de volgende les zelf een uithangbord gaan maken. Ze maken of een ouderwets uithangbord of een modern uithangbord en zullen dit gaan doen met karton, papier, wc-rolletjes etc. Iedere leerling mag dit zelf bepalen. In deze fase tekenen ze vervolgens hun ontwerp. Hierbij moeten ze ook nadenken over het materiaal en de kleuren die ze gaan gebruiken.

 

Differentiatie

In deze les kan met name gedifferentieerd worden in de manier waarop de leerlingen verschillen zoeken tussen oude en nieuwe uithangborden. Leerlingen die al zelfstandig informatie kunnen opzoeken, zouden op de computer of in de schoolbibliotheek kunnen kijken of ze verschillen kunnen vinden tussen vroeger en nu, in plaats van het vergelijken van twee foto’s. Leerlingen die juist moeite hebben met het herkennen van verschillen, zouden extra kunnen worden begeleid door de leerkracht die samen met de leerlingen zoekt naar de verschillen.

            Daarnaast mogen de leerlingen zelf kiezen of ze een uithangbord uit het verleden of uit het heden willen ontwerpen. Op deze manier wordt er gedifferentieerd op basis van interesse.

 

                                                                                                           

Les 3

Benodigdheden

  • Lijm
  • Scharen
  • Karton
  • Wc-rolletjes
  • Gekleurd papier
  • Kleurpotloden
  • Melkpakken (of andere drinkpakken)
  • Verf
  • Wol
  • Andere versieringen

 

Beginsituatie leerlingen

Bij het ontwerp van deze les is er vanuit gegaan dat de leerlingen al een keuze hebben gemaakt tussen een oud of modern uithangbord en dat ze daarnaast al een ontwerp hebben gemaakt. Hier hangt mee samen dat de leerlingen om kunnen gaan met het gebruik van lijm, scharen en papier.

 

Tijdsduur: Om de leerlingen de tijd te geven hun uithangbord zo mooi mogelijk te maken, moet 45 minuten tot 60 minuten gerekend worden voor deze les.

 

Lesdoelen:

  • Aan het einde van deze les hebben de leerlingen een uithangbord gemaakt.

 

Activiteit

Confrontatie. Als start van de les krijgen de leerlingen hun ontwerp van de vorige les terug. Ze bespreken dan in groepjes waarom hun ontwerp juist zo typisch is voor vroeger of voor nu.

Verkenning. In het lokaal zijn allerlei materialen, die de leerlingen zouden kunnen gebruiken voor hun uithangbord aanwezig. De leerlingen mogen hier even naar kijken, zodat ze kunnen bedenken welke materialen ze willen gebruiken voor hun uithangbord.

Opzetten experiment. Voordat iedereen begint met het maken van hun ontwerp, moeten alle leerlingen eerst bedenken hoe ze het precies gaan doen. Hoe ga je het maken?  Welke materialen ga je gebruiken? De leerlingen mogen dan de materialen die ze nodig hebben verzamelen. Leerlingen die nog niet helemaal klaar waren met hun ontwerp, maken deze eerst af voor ze gaan beginnen met het maken van het uithangbord.

Uitvoeren experiment. De leerlingen maken allemaal hun ontwerp.

Presenteren resultaat. Als iedereen klaar is, presenteren een aantal leerlingen hun uithangbord. Ze leggen hierbij uit waarom ze voor welk materiaal hebben gekozen en hoe ze het hebben gemaakt. Andere leerlingen moeten dan raden of het een oud of modern uithangbord is en waarom.